Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo
Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo

Muistilista

 

Yrityksen perustaminen ei ole mekaanista toimintaa. Sinun omat ominaisuutesi ja valmiutesi ratkaisevat, miten hyvin siinä onnistut ja miten kannattavana liiketoimintasi jatkuu. Mahdollisuutesi menestyä yrittäjänä lisääntyvät, kun valmistaudut asiaan henkisesti ja suunnittelet toimesi huolellisesti.

1. Toiminta-ajatus ja liikeidea

Mieti yritysideasi tarkkaan. Yritysidean suunnittelussa ja arvioinnissa kannattaa käyttää mahdollisimman paljon hyväksi asiantuntija-apua. 

 

2. Henkilökohtaiset ominaisuutesi ja asiantuntemuksesi

Oletko itsenäinen, ulospäin suuntautunut ja kunnianhimoinen? Siedätkö hyvin stressiä? Näitä ominaisuuksia jokainen yrittäjä tarvitsee. Riittääkö asiantuntemuksesi aikomallesi alalle? Entä miten perheesi suhtautuu yrittämiseen?

Testaa onko sinusta yrittäjäksi: https://oma.yrityssuomi.fi/ (-> Yrittäjän työkalut -> Yrittäjätesti -> Kirjaudu palveluun)

 

3. Henkilökohtainen tietoverkkosi

Yrittäjänkään ei ole hyvä olla yksin. Onko käytettävissäsi luotettavia asiantuntijoita, joilta saat apua toiminnan alkuvaiheessa?

 

4. Suunnittelu ja kannattavuus

Tutki tarkkaan budjettisi ja rahoituksesi, kokeile mielessäsi erilaisia liikevaihtoja ja kustannuksia. Määrittele kannattavuuden kriittinen piste, jolloin menot ovat yhtä suuret kuin tulot. Mieti etukäteen, miten tilanne pysyy hallinnassasi huonoimmassakin vaihtoehdossa.

 

5. Pankkiyhteydet ja rahoitus

Toiminnan aloittamiseksi tarvitset rahaa. Alkurahoituksen hankkimiseksi sinulla on tavallisesti vaihtoehtoina: sinä itse, pankit tai Finnvera. Joko olet keskustellut ideastasi rahoittajien kanssa?

 

6. Oikea yritysmuoto

Varsin usein yrittäjä joutuu ottamaan riskejä. Entä jos joudut asettamaan omaisuutesi riskille alttiiksi? Oletko valmis tekemään niin? Onko yritykseesi tulossa muita osakkaita ja mitkä ovat keskinäiset suhteenne?

 

7. Oikea aika, kilpailutilanne ja markkinointi

Tunnetko aikomiesi markkinoiden tämänhetkisen kilpailutilanteen? Vain sinä itse voit myydä yritysideasi, palvelusi tai tuotteesi. Aikaisempi kokemus markkinoinnista on kullanarvoista. Tunnetko riittävän hyvin tulevat asiakkaasi? Tee etukäteen suunnitelma siitä, miten aiot toteuttaa markkinoinnin.

 

8. Kirjanpito ja seuranta

Laki asettaa yrityksen kirjanpidolle yksityiskohtaiset vaatimukset ja sen hoitaminen vaatiikin asiantuntijan apua. Tilitoimistojen palvelut maksavat, mutta toisaalta voit silloin myös vaatia avuksesi seurantaan riittävät tulostukset, jne. 

 

9. Sopimusten ja sitoumusten vaikutus

Ennen kuin allekirjoitat yhtäkään sopimusta, selvitä itsellesi niiden vaikutus, sitovuus ja mahdolliset seuraukset purkutilanteessa. Sopimukset tehdään pääsääntöisesti kirjallisina ja ne ovat sitovia.

 

10. Vakuutukset ja riskien varalta vakuuttaminen

Harkitse mitä vakuutuksia yrityksesi ja sinä itse tarvitsette sekä lakisääteisinä että vapaaehtoisina