Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo
Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo

Eeva Ojalehto haluaa johdattaa ihmisiä kohti hyvää tulevaisuutta


 

"Kun katsoo esimerkiksi ostoskeskuksessa ihmisten kasvoja perjantai-iltapäivänä, niin ei voi kuin hämmästellä miten ilottomia ja väsyneitä ihmiset ovat. Yleisilme kertoo paljon tilasta ja ajasta, jossa elämme" sanoo Eeva Ojalehto. Eevan  perustama Unelma Elämä tarjoaa elämäntaidonvalmennusta yksilöille ja ryhmille, työhyvinvointipäiviä, hyvinvointikursseja, rentoutumisohjauksia ja valmentavia ryhmäkeskusteluja. Tilausta kyseisille palveluille tuntuu olevan. Eevan ja monen muunkin mielestä nyky-yhteiskunnan kehitys on niin huimaa, että on täysin kohtuutonta rämpiä yksin työn, kodin ja perheen puristuksessa. Useimmiten työ vie ihmisen voimavarat. Seuraavana tärkeysjärjestyksessä tulee ehkä lapset, omien vanhempien hoitaminen ja itsensä moni jättää viimeiseksi. Jollain tavalla me hyväksymme liikaa sen, että on väsynyt, eikä jaksa. Eevan mielestä kenenkään ei kuulu väsyä, vaikka ikää tulee lisää. Omaa hyvinvointiaan kannattaisi hänen mukaansa testata silloin tällöin kysymyksellä: ”Miten elinvoimaiseksi tunnen itseni asteikoilla
1-10?”.

"Toki jokainen on joskus väsynyt. Koko aikaa ei tarvitse jaksaa elää täysillä ja hymyssä suin, mutta jos elinvoimaisuus on pitkään hukassa, olisi hyvä tehdä asialle jotain ennen kuin vaipuu liian syvälle uupumuksensa kanssa." Eeva muistuttaa, että elämäntaidonvalmennukseen voi tulla silloinkin kun asiat ovat hyvin. Silloin löytyy ehkä helpommin energiaa ja rohkeutta tehdä muutoksia elämäänsä. "Paljon on kiinni ajatusmalleista. Väsyneenä ajatuspolut muuttuvat yksisuuntaisiksi ja uupuneena voimavarat menevät perusselviytymiseen. Jotenkin tuntuu, ettei nykyihmisillä ole välttämättä aikaa pysähtyä ajattelemaan. Elämäntaidonvalmennuksessa siihen on tilaisuus."

Elämäntaidonvalmentaja on ajatusten herättelijä, sisäisen prosessin liikkeellepanija ja rinnalla kulkija. "Kyse ei ole terapiasta, vaan minun roolini on olla keskustelukumppanina ja johdattaa ihmistä kohti hyvää tulevaisuutta" huomauttaa Eeva. Tyypillisin elämäntaitovalmennuksessa käyvä asiakas on työikäinen nainen. "Naiset ovat tottuneet käyttämään myös muita hyvinvointipalveluja, joten ehkä he sen takia hakeutuvat herkemmin myös tällaiseen. Toki myös miehet käyvät valmennuksessa." Eeva sanoo, että joillekin yksi käyntikerta voi olla merkityksellinen. Joskus nimittäin tarvitaan vain ulkopuolisen rohkaisua ja tukea isojen päätösten tekoon. Toiset taas käyttävät valmentajaa apuna useammin ja pidemmällä aikavälillä, jolloin kertojen väliin jätetään aikaa elää elämää ja työstää asioita. Eevan mukaan erilaiset elämäntaidonvalmennukset yleistyvät ja arkipäiväistyvät. Eeva toivoo, että jonain päivänä valmennukset hyväksyttäisiin myös Kela-korvauksen piiriin. Noususuuntaan lähteminen ja yhteiskunnassa kiinni pysyminen näet voi olla kiinni hyvin pienistä asioista. Erilaisten valmennusten lisäksi Eeva ohjaa joogaa ja tekee meditaatio-ohjauksia. Eeva uskoo, että meditaatio tulee lisääntymään ihmisten keskuudessa, sillä sen vaikutuksesta stressiin ja vastustuskykyyn on saatu viime aikoina huikean myönteisiä tutkimustuloksia. Ihmiset ovat myös pikku hiljaa alkaneet havahtua siihen, että henkisellä hyvinvoinnilla on suuri merkitys fyysiseen puoleen.

Eeva Ojalehto hämmästelee, miten ankaria ihmiset ovat itseään kohtaan. Hän toivoo, että ihmiset osoittaisivat edes hitusen armollisuutta itselleen. "Kun ihminen oivaltaa, että hän itse on arvokas ja oppii rakastamaan omaa itseään ja sallimaan itselleen hyvää, muuttaa se kaiken. Yht’äkkiä ei pidäkään esimerkiksi lähteä lenkille, vaan saa mennä. Silloin tekemiseen tulee ihan erilainen fiilis. Ihminen saa siitä nautintoa." Eevalla on pitkä kokemus muun muassa uupuneiden ja mielenterveysasiakkaiden kanssa työskentelystä. Viimeksi hän on ollut työfysioterapeuttina ja työelämän asiantuntijana Anttolanhovissa. Kouluttauduttuaan elämäntaidonvalmentajaksi ja opiskeltuaan NLP:tä Eeva koki, että nyt hän on löytänyt oman juttunsa. Parin vuoden kypsyttelyn jälkeen hän päätti kokeilla elääkö hän unelmatyötään tekemällä. "Irtisanouduin entisestä työstäni, sillä halusin heittäytyä kokonaisvaltaisesti omaan juttuuni. Jotenkin koin, että en mahtunut palkkatyössä enää toteuttamaan itseäni toivomallani tavalla. Toki yhteistyö Anttolanhovin kanssa jatkuu, sillä teen heille edelleen töitä mutta nyt yrityspohjalta." Eevaa ei hirvittänyt yrityksen perustaminen taantuman velloessa ympärillä. Lama voi hänen mukaansa olla jopa mahdollisuus. Tukea Eeva sai yrittäjyyteen miehensä lisäksi Pienyrityskeskuksen yrittäjyyskurssilta ja Uusyrityskeskus Dynamosta. "Dynamossa tehtyjen laskelmien kanssa oli hyvä mennä pankkiin ja hakea starttirahaa. Lisäksi olen saanut markkinointiapua ja vinkkejä yritysneuvojaAntti Pajatsalolta. Ja onhan se hyvä tietää, että on olemassa joku, jolta kysyä kun eteen tulee tiukkoja paikkoja. Myös netistä löytyvä yritystulkki.fi -palvelu on ollut tosi hyvä." Palkitsevinta Eevan mielestä hänen työssään on se hetki, kun hän näkee mustan pilven poistuvan asiakkaan päältä ja mielialan vaihtuvan toiveikkuuteen. Silloin hän tuntee onnistuneensa. Myös konkreettisten tulosten näkeminen palkitsee. Minulla on sellainen missio, että jokainen voi elää omaa ja omannäköistään unelmiensa elämää joista jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas.

http://unelmaelama.fi