Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo
Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo

Kehystämö Studio ClaraClarisa Raz haaveili yrittäjyydestä. Maailmanmatkaajan unelma toteutui Mikkelissä.

Clarisa Razin kehystämössä Nuijamiestenkadulla tuoksuu joulun kunniaksi glögi. Kaikkialla on mielenkiintoisen näköisiä kehystäjän työvälineitä, ja kehyslistat ovat siisteissä pinoissa seinätelineissä. Razista näkee, että hän rakastaa työtään. Kun puhutaan kehystämisestä tai taiteista, syttyy Razin silmiin aito innostus.
– Rakastan taidetta ja käsillä tekemistä, Raz sanoo ja esittelee työtilansa seiniä koristavia maalauksiaan.

Clarisa Raz syntyi Filippiineillä, mutta asui pitkään Kyproksella. Kahdeksan vuotta sitten Raz muutti Suomeen. Ensin hän asui yli viisi vuotta Oulussa, nyt jo useamman vuoden Mikkelissä. Raz puhuu suomen kieltä, tosin oululaisittain.
– Mikkelissä ’kahvi’ ei ole ’kahavi’, Raz nauraa.

Kehystämö löytyi sattumalta

Mikkeliin muutettuaan Raz ryhtyi etsimään töitä. Ensin hän työskenteli Ristiinan seurakunnassa, sitten monikulttuurikeskus Mimosassa. Raz vei maalauksiaan Mimosan seinille ilahduttamaan vierailijoita ja eräs rouva ihastui taulujen kehyksiin. Kun kävi ilmi, että Raz oli itse kehystänyt taulut, hän sai mielenkiintoisen ehdotuksen.
– Kerroin kehystäneeni tauluni itse, jolloin rouva kertoi tietävänsä eläkkeelle jäävän kehystäjän, joka haluaisi myydä kehystystarvikkeensa ja -koneensa. Kiinnostuin heti. Razin innostui käsitöistä jo lapsena, sillä hänen isänsä oli puuseppä. Raz opiskeli taiteita Kyproksella ja kehystämistä Oulussa. Koko ajan hän haaveili oman yrityksen perustamisesta. Kun mahdollisuus yrittäjyyteen tuli, päätti Raz tarttua siihen. Hän osti viime maaliskuussa eläkkeelle jääneeltä kehystäjältä varaston ja koneet, ja vuokrasi tämän entiset tilat Nuijamiestenkadulta kehystämökseen. Unelma oli toteutunut.
– Elämä on tällaista sattumankauppaa. Jos en olisi vienyt maalauksiani Mimosaan, en ehkä olisi päätynyt yrittäjäksi, Raz pohtii. – Olen niin onnellinen. Minulla on oma yritys ja saan tehdä rakastamaani työtä.

Raz kiittelee vuolaasti Dynamoa saamastaan avusta.– Haluan kiittää Antti Pajatsaloa kaikesta. Hän uskoi minuun, tiesi minun olevan tosissani ja piti minua rehellisenä. Hän huomasi, etten vain puhunut tyhjää, vaan halusin todella yrittäjäksi. Hän auttoi minua täyttämään papereita ja kertoi mihin minun täytyi ottaa milloinkin yhteyttä. Ilman Anttia en olisi tässä.

Kestävää kehystystä

Razia työllistävät pääasiassa kehystystyöt. Raz sanookin kehystävänsä kaikkea, minkä voi laittaa kehyksiin. Lisäksi hän restauroi maalauksia. Työ on millintarkkaa ja vaatii ammattitaitoa.– Kehystäjällä täytyy olla silmää taiteelle. Täytyy nähdä, että millainen kehys tekee oikeutta millekin teokselle, Raz kertoo. Yritys ei ole vielä vuottakaan vanha, mutta töitä on riittänyt. Tälläkin hetkellä meneillään on monta eri projektia. Asiakkaista suurin osa on yksityishenkilöitä, mutta myös monet taiteilijat hyödyntävät kehystäjän palveluita. Käsillä tekeminen on terapeuttista, lisäksi asiakkaiden reaktiot palkitsevat kehystäjän.
– Parasta työssäni on se, että näen ilon asiakkaani kasvoilla. Asiakkaat ovat usein valtavan onnellisia nähdessään heille tärkeän taulun uusissa kehyksissä, Raz sanoo.

www.studioclara.fi