Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo
Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus Dynamo

Kodinkonehuolto RVS Oy


 

Risto Hokkanen vaihtoi maatalousyrittäjyyden kodinkonehuoltoon. Kiinnostus alaan oli syntynyt jo lapsena, ammattipätevyys tuli oppisopimuskoulutuksen kautta.

Vuonna 2005 Risto Hokkanen päätti luopua maatalousyrittäjyydestä ja lypsykarja sai lähteä. – Minun mittakaavassani ei maatalousyrittäminen ollut enää kannattavaa, Hokkanen sanoo. Maatalousyrittämisen päätyttyä Hokkanen korjaili työkseen lypsyrobotteja, kunnes päätti aloittaa kouluttautumisen kotitalouskoneasentajaksi oppisopimuksella. Alavalinta tuntui luontevalta, sillä Hokkanen on häärinyt koko ikänsä erilaisten laitteiden parissa ja ollut kiinnostunut niiden toimintaperiaatteista. Taitoa oli omasta takaa, mutta pätevyys puuttui. Oppisopimuskoulutus oli hyvä tapa kouluttautua ammattiin.
– Varsinkin näin vanhemmalla iällä se tuntui mukavalta, ettei opiskelu ollut vain pulpetissa istumista.

Hokkanen valmistui kotitalouskoneasentajaksi vuonna 2012. Jo ennen valmistumistaan Hokkanen oli pohtinut yrittäjyyttä uravaihtoehtona, viime heinäkuussa hän päätti kertoa ideastaan tutuille alan ammattilaisille. Osakkaiksi yritykseen lähtivät Ville Hokkanen ja Sami Mikkonen, joilla molemmilla on takanaan kymmenisen vuotta alan kokemusta.– Minä olen porukan kokemattomin. Oli hyvä saada kokeneet kaverit mukaan. Yksin en olisi kyllä yrittäjäksi halunnutkaan ryhtyä, Hokkanen sanoo.

Perustamisvaihe sujui vääntämättä

Kun liikeidea oli muotoutunut ja laskelmat tehty, oli aika ryhtyä perustamaan yritystä. Hokkanen tiesi kääntyä Uusyrityskeskus Dynamon puoleen, sillä talon palvelut olivat hänelle jo ennestään tuttuja.– Menin Pajatsalon Antin juttusille ja kerroin ideastani. Sitten pistettiin tuulemaan. Hokkasen mukaan heidän yrityksensä tarvitsi apua erityisesti perustamisvaiheessa.

– Asiat sujuivat ilman turhaa vääntämistä, kun sai apua paperisotaan ja tiedonhankintaan. Kun tarvittavat lomakkeet oli täytetty ja osakeyhtiö perustettu, tuli aika etsiä sopiva liiketila. Toimitilat löytyivät melko nopeasti Maaherrankadulta. Remonttia tehtiin jonkin verran, sillä astian- ja pyykinpesukoneita on pystyttävä koekäyttämään yrityksen tiloissa. Yrittäjät ovat tyytyväisiä liikehuoneistoon. – Olemme katutasossa ja näkyvällä paikalla. Tänne on helppo päästä autolla ja parkkitilaakin riittää, Hokkanen luettelee.

Yhteistyö Dynamon kanssa ei päättynyt perustamisvaiheeseen.– Olen menossa seuraavaksi Uusyrityskeskukseen juttelemaan budjetoinnista. Saan varmasti hyviä vinkkejä. Hokkanen kannustaakin kaikkia aloittavia yrittäjiä ottamaan rohkeasti yhteyttä Uusyrityskeskukseen. Kaikkea ei tarvitse opetella kantapään kautta, kun apuakin on saatavilla.

Valkoisen linjan huoltajat

Kodinkonehuolto RVS Oy:n huoltaa kodinkoneita niin sanottua valkeaa linjaa noudattaen. – Valkea linja tarkoittaa, että korjaamme keittiön, pyykkihuollon ja ilmastoinnin koneita, Hokkanen kertoo. Pääasiassa korjaukset tehdään asiakkaan kotona, jottei raskaita laitteita tarvitse siirrellä paikasta toiseen. Laajojen ja aikaa vievien huoltojen ajaksi laitteet saatetaan joutua kuljettamaan yrityksen tiloihin korjattavaksi. – Mutta me hoidamme kyllä kuljetuksen.

Vanhoja ja huonokuntoisia laitteita ei yleensä kannata ryhtyä korjaamaan, mutta pienten elektroniikkavikojen tai kauneusvirheiden takia ei konetta pitäisi heittää kaatopaikalle. Nykyaikana ollaan Hokkasen mielestä hieman turhankin tarkkoja. Kaatopaikalle ollaan valmiita heittämään täysin toimiviakin laitteita, sen sijaan, että ne korjattaisiin. – Pienet kauneusvirheet eivät vaikuta laitteen käytettävyyteen, Hokkanen muistuttaa. – Kun lähdin alalle, olin aluksi järkyttynyt romun määrästä. Tuntui pahalta heittää niin paljon tavaraa pois. Kodinkoneasentajan mukaan monet viat olisivat estettävissä, jos maltettaisiin lukea laitteen käyttöohjeet ja pitää koneesta huolta. – Pyykkikoneista ongimme kolikoita ja rintaliivien kaaritukia aikalailla, Hokkanen nauraa.

Kodinkoneostoksilla ei kannata haksahtaa halvimpaan eikä kalleimpaan laitteeseen. – Halvoissa koneissa on yleensä paljon ongelmia. Kalleimmissa koneissa taas on tavalliselle ihmiselle aivan turhan paljon ominaisuuksia. Keskihintainen kone on turvallisin valinta.

www.kkh-rvs.fi